top of page

LINK - ENGLISH

Leo Katunarić Kadele, jedan od najkontroverznijih umjetnika svoje generacije. Obrazovan je kao kazališni redatelj, ali razvija polifonu umjetničku praksu stalnim širenjem u medijima i formama. Dobitnik je Rektorove nagrade. Umjetničke projekte i samostalne izložbe realizira u Japanu, Kini, Indiji, Kolumbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Njemačkoj, Meksiku, B.H., Siriji, Južnoj Koreji i Hrvatskoj, a kreira i brojne međunarodne projekte u digitalnom mrežnom sučelju. Izlaže kao pozvani umjetnik na Biennalu Peking Kina 2017., njegovim projektom Re-death machine otvoren je centar suvremene umjetnosti u Tottoriju Japan, a zagrebački Muzej suvremene umjetnosti puna je tri mjeseca prikazivao njegovo polifono djelo Izbrisano / Stroj vas voli.
Osnivač je umjetničkih kolektiva KadeleGrupe i KantunArt, LK2 istraživačke koordinacije, kao i MaxArtFest-a, festivala suvremene umjetnosti u Zagrebu. Umjetničku praksu nastoji uskladiti s istraživačkim znanstvenim radom. Stručne radove iz područja suvremene umjetnosti i teatrologije objavljuje u Zarezu, Životu umjetnosti, Hrvatskom filmskom ljetopisu, In medias res / Filozofija medija. Sudjelovao je i izlagao na stručnim skupovima u Izraelu, Kini, Srbiji, Austriji, Kolumbiji i Hrvatskoj. Doktorirao je s temom iz područja digitalne umjetničke izvedbe, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. 2022. objavljuje knjigu „Uvod u dramaturgiju digitalne umjetničke izvedbe“. Surađuje kao kustos, selektor i umjetnik s brojnim internacionalnim institucijama, od Iberoamericano festivala Kolumbija, TWS Japan, Hospitale Art Centar Japan, Nacionalni muzej Peking Kina, Sveučilište Oldenburg Njemačka, Art Line Njemačka. Predsjednik je programskog odbora simpozija Filozofija medija 2022. Autor je više dramskih tekstova objavljenih u Italiji i Hrvatskoj, kao i autor brojnih kazališnih i multimedijalnih predstava. (msu zg 2022.)

Kyre_Elesion_2.0 Leo Katunarić Kadele 2013.

Cola kriz Jutarnji.jpg

NACIONAL.HR:

Leo Katunarić Kadele, jedan od
najkontroverznijih umjetnika
svoje generacije. Obrazovan je
kao kazališni redatelj (ADU
Zagreb), ali razvija polifonu
umjetničku praksu stalnim
širenjem u medijima i formama.

NOVI LIST:

Leo Katunarić Kadele više od deset godina realizira projekte u kojima preispituje odnose moći u komunikaciji ljudskog izvođača uživo i digitalnih sučelja, a djeluje pomoću hibridnih umjetničkih formi koje nastaju iz kazališnog, performerskog, multimedijskog i računalnog iskustva.

t-portal:

KONTROVERZNI UMJETNIK
MSUotvara izložbu Lea Katunarića Kadelea
'Izbrisano/Cancelled', riječ je o interaktivnoj instalaciji
koja se bavi pitanjem identiteta.

Screenshot 2022-02-01 104041.png

Leo Katunaric Kadele napadnut je zbog projekta IZBRISANO, tjedan prije otvaranja 11. 2. u MSU Zagreb. Ekstremisti prijete da ce fizički razbiti izložbu i napasti autora. Pozivaju I na obračun s umjetnicima poput Kazimira Malevicha I Hermanna Nitscha! Desničarski online portali potiču taj ekstremizam iznoseći namjerno lažne informacije. Sada je main stream medij Jutarnji stao u obranu suvremene umjetnosti, navodeći Katunarićevu poruku: Branit ću umjetnost svojim tijelom, fizičkim I digitalnim! 

JUTARNJI LIST:

Katunarić je, inače, multidisciplinarni umjetnik koji djeluje na razmeđu teatra i vizualnih umjetnosti te pokretač MaxArtFesta. Bio je i ravnatelj ZKM-a, a nakon mandata je bio je jedan od optuženih za malverzacije sa studentskim ugovorima u kazalištu, no prošle je godine pravomoćno oslobođen optužnice.

Izložbu je započeo digitalno gdje mu je u mjesec dana pristupilo više od petnaest tisuća ljudi.

POST INTERNT OPERA
bottom of page